Maand mei: Reumatische voet!

Weet wat u doet bij de reumatische voet!

Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Velen hiervan zijn reumapatiënten en van al deze mensen heeft 80 – 96% voetklachten. Tijdige behandeling door een podotherapeut, dé specialist op het gebied van het functioneren van de voet en het looppatroon, kan de pijnklachten verminderen of zelfs wegnemen.

 

´Een reumatische aandoening geeft vaak standsafwijkingen, drukveranderingen en andere voet- en teenafwijkingen´, vertelt podotherapeut Femke van Langeveld. ´Voorbeelden hiervan zijn scheefstand, verminderde beweeglijkheid of zelf onbeweeglijkheid van de grote teen. Klauw- of hamerstand van de tenen en tenen die over en/of onder elkaar liggen, komen ook veel voor. En ook afwijkingen in de kleine gewrichtjes van de tenen kunnen problemen geven. Door een afwijkende vorm van de voeten passen de voeten moeilijker in schoenen. Wordt hiervoor geen oplossing gezocht, dan kan ook dit vervelende gevolgen hebben. U kunt dan denken aan drukplekken als gevolg van stijfheid van gewrichten die op den duur eeltvorming en zelfs wondjes veroorzaken.´

 

Veel patiënten komen via de reumatoloog of huisarts terecht bij de podotherapeut. Femke van Langeveld neemt altijd ruim de tijd voor de kennismaking en behandeling van haar patiënten. ´Het is niet makkelijk om te accepteren dat je een reumatische aandoening hebt en dat je hiervoor hulpmiddelen moet gaan gebruiken en extra zorg nodig hebt. Goede informatie over het ontstaan van de klachten en wat een podotherapeut voor de patiënt kan doen, is dan ook erg belangrijk. De pijn van de reuma kunnen wij meestal niet volledig wegnemen. Maar vaak kunnen wij de klachten wel verlichten en de patiënt meer stabiliteit en een betere mobiliteit geven.’

 

Behandeling kan bestaan uit een teenorthese (een op maat gemaakt siliconen ‘spalkje’) waarmee drukplekjes op de tenen worden voorkomen of verminderd, podotherapeutische zolen om de druk onder uw voet te verminderen en, indien mogelijk, de stand van uw voet te verbeteren en vilttherapie waardoor plekjes of wondjes direct drukvrij kunnen worden gelegd. Als confectieschoenen pijnklachten veroorzaken of teveel druk op de voet uitoefenen, kunnen podotherapeuten u ook in contact brengen met een orthopedisch schoenmaker die u kan voorzien van (semi)orthopedisch schoeisel.

 

Bent u eenmaal onder behandeling van een podotherapeut dan zal deze u vaak adviseren in aanvulling op zijn/haar behandeling de algemene voetverzorging te laten uitvoeren door een medisch pedicure of een pedicure met reuma-aantekening. Vanzelfsprekend is het van belang dat u regelmatig op controle komt bij uw podotherapeut. Hij of zij is immers degene die u begeleidt bij de behandeling van uw aandoening.

 

Er zijn ruim 200 verschillende soorten reuma en iedere patiënt is verschillend. Daarom stelt de podotherapeut, na uitvoerig onderzoek en in overleg met de patiënt, voor iedereen een apart behandelplan op.