wat zijn de oorzaken van de voet problemen bij 50-plussers en welke klachten horen erbij

 

Slappere spieren en pezen

De 107 gewrichtsbanden en 19 spieren en pezen in de voeten worden in de loop van ons leven wat slapper. Ze moeten dan harder werken om het lichaam in balans te houden, wat een vermoeid gevoel kan geven.

 

Te krap schoeisel

Hoe meer de banden, spieren en pezen uitrekken, hoe meer ruimte er tussen de 26 voetbotjes ontstaat. De voet wordt wat langer en vooral breder, ook wel een ‘doorgezakte voet’ genoemd. Schoenen die altijd prima pasten, komen opeens (te) strak te zitten. Gevolg: pijnlijke, branderige en vermoeide voeten, overmatige eeltvorming, likdoorns, ingegroeide teennagels of knobbels aan de grote tenen.

 

Dunnere vetkussentjes

De vetkussentjes onder de bal van de voet en de hiel worden met het ouder worden bovendien dunner, soms met pijnklachten tot gevolg. Mensen hebben dan het gevoel dat ze op steentjes of direct op hun botjes lopen.

 

Slijtage kraakbeen

Het kraakbeen tussen de voetgewrichten slijt, waardoor eerder stijfheid, pijn en vergroeiingen optreden.

 

Afwijkende voetstand

Een verkeerd staande voet – bijvoorbeeld te veel naar binnen of naar buiten- kan eveneens voor overbelasting en pijn of zelfs een ontsteking zorgen.

Het kan soms ook klachten in de enkel, knie, heupen, de rug of de nek geven.

 

Verminderde doorbloeding

Minder bloedtoevoer in benen en voeten zorgt voor een drogere huid en daarmee voor meer kans op kloven (scheurtjes) en wondjes. Die genezen bovendien minder snel. Hetzelfde geldt voor eventuele schimmelinfecties in de huid of de nagels.

 

De podotherapeut kan hulp bieden

Onze podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om de voetklachten te behandelen, zoals het aanmeten van steunzolen, siliconen teenstukjes of nagelbeugeltjes.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons van maandag t/m vrijdag bellen op ons centrale nummer: 035 8871565.