Diabetis Mellitus

Wereldwijd lijden meer dan 250 miljoen mensen aan diabetes. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de vier diabetespatiënten vroeg of laat te maken krijgt met een voetprobleem.

Het is vervelend als u voetproblemen krijgt. Laat uw voeten regelmatig deskundig controleren. U voorkomt hiermee ernstige problemen. Wij zijn een erkend specialist op het gebied van voeten en diabetes en behandelen deze klachten.

 

Voetscreening

De complicaties van voetproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor uw gezondheid. Het is daarom belangrijk om uw voeten regelmatig te laten controleren door de praktijkondersteuner van uw huisarts, uw huisarts of een podotherapeut. Dit wordt de voetscreening genoemd.

 

Afspraak maken voor een voetscreening

Voor het maken van een afspraak kunt u van maandag t/m vrijdag bellen op ons centrale nummer: 035 8871565.

 

Complicatie van voetproblemen

Als u diabetes heeft, kunnen er veranderingen optreden in (de werking van) uw lichaam. De volgende veranderingen kunnen zich voordoen:

 

Neuropathie

Neuropathie is een beschadiging van de zenuwen. Als uw zenuwen beschadigen, kan er ongemerkt een verminderd gevoel ontstaan. U voelt bijvoorbeeld een te warm voetenbad, door de zon verhitte tegels of zand, steentjes in uw schoen of drukplekjes niet meer. Hierdoor kunnen (zelfs onder eelt!) ongemerkt wondjes ontstaan die moeilijk genezen.

 

Standafwijkingen

Als bepaalde zenuwen uitvallen, gaan uw kleine voetspieren slecht werken.

Overheersing van de onderbeenspieren kunnen dan leiden tot standsveranderingen in de voet. Dit veroorzaakt drukplekken die kunnen leiden tot eelt, blaren en wonden.

 

Verminderde doorbloeding

Met diabetes heeft u een grote kans op een verminderde doorbloeding van en naar de voeten. Hierdoor ontstaat een verminderde toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar uw voet. De huid gaat daardoor sneller kapot en wondjes genezen langzaam of zelfs niet.

 

Limited joint mobility

Bij limited joint mobility is de mobiliteit van uw voetgewrichten beperkt. Hierdoor ontstaan beschadigingen aan de zenuwen. Dit kan tot gevolg hebben dat de stand van uw voet verandert en dat uw gewrichten minder beweeglijk worden. Drukklachten ontstaan hierdoor sneller.

 

Infectie

Met diabetes bent u vatbaar voor infecties, zoals schimmelinfecties van de huid en/of de nagels.

Eén of meer van bovengenoemde factoren veroorzaken problemen, zoals een kwetsbare huid, overmatige eeltvorming en wondjes. Uiteindelijk kunnen deze problemen leiden tot amputaties. Preventie is daarom van groot belang.

 

Belangrijk om te weten:

Omdat diabetespatiënten extra voorzichtig moeten zijn met hun voeten, is het verstandig eelt, likdoorns en moeilijk te knippen nagels niet zelf te verzorgen. Beter is het om een (medisch) pedicure met een diabetesaantekening of een podotherapeut in te schakelen.

 

Behandeling kan bestaan uit:

 

Instrumentele behandeling

Overmatig eelt of likdoorn vorming verwijderen en bestrijden.

 

Podotherapeutische zolen

Om de druk onder de voet te verminderen of de stand van de voet te verbeteren.

Wij maken daarbij gebruik van de modernste technieken:

Paromed® 3D-scanner voor de vervaardiging van inleg voetzolen op maat.

 

(Teen)orthese

Om de stand van uw tenen te corrigeren, drukplekjes te voorkomen/verminderen en wrijving van de tenen te voorkomen/verminderen.

 

Heeft u vragen of wilt een afspraak maken dan kunt u ons van maandag t/m vrijdag bellen op ons centrale nummer: 035 8871565.