Weet wat u doet bij de reumatische voet!
Naar schatting zijn er in Nederland ongeveer 3 miljoen mensen met gewrichtsklachten. Velen hiervan zijn reumapatiënten en van al deze mensen heeft 80 – 96% voetklachten. Tijdige behandeling door een podotherapeut, dé specialist op het gebied van het functioneren van de voet, kan bij reumaklachten in veel gevallen immobiliteit voorkomen en pijnklachten reduceren.
Als bij u een reumatische aandoening is geconstateerd, kunt u preventief uw voeten door een podotherapeut laten onderzoeken. Een podotherapeut behandelt klachten die voortkomen uit het afwijkend functioneren van de benen en/of voeten. Hij/zij kan door middel van instructie en behandeling ernstige klachten in een later stadium van de ziekte voorkomen.
Een podotherapeut zal allereerst uw voet-, knie- en heupstand onderzoeken en de bewegingsmogelijkheden van de gewrichten en het looppatroon beoordelen. Na analyse van deze gegevens kijkt hij/zij of en welke verbetering mogelijk is. Dit kan zijn door bijvoorbeeld een zooltherapie, een teenstukje of oefeningen.
Naast de verbeteringen op het gebied van looppatroon en/of drukverdeling is het ook mogelijk comfort te geven. Verder is een goede voorlichting belangrijk. Welke schoenen zijn geschikt voor welke voeten en voor welke situatie? Heeft u bijvoorbeeld beginnende artrose in de knieën dan doet u er goed aan te kiezen voor een schoen met een rubberen zool voor extra schokdemping.
Heeft u ernstige klachten dan gaat de podotherapeut uit van uw hulpvraag. Wanneer duidelijk is wat uw wensen zijn, kan gekeken worden naar de mogelijkheden om hieraan te voldoen en wordt, in overleg met u, een behandeltraject opgesteld. Pijnvermindering kan worden bereikt door een betere drukverdeling of door gebruik van zachte materialen. Soms is het versnellen van de afwikkeling van de voet nodig. Dit kan door gebruik te maken van een zooltherapie met bijvoorbeeld harde materialen. In andere gevallen is een siliconenorthese (teenstukje) een prima oplossing voor problemen met de tenen.
Als gevolg van de reuma kunnen nagels en huid veranderen waardoor het verzorgen lastig is en er een risico op het ontstaan van wondjes bestaat. Verwijder daarom niet zelf uw eelt, likdoorns en/of nagels. Gebruik als u likdoorns heeft geen likdoornpleister. Deze pleisters bevatten een hoge concentratie verwekingmiddel en tasten ook uw gezonde huid aan. Verstandiger is het uw eelt, nagels en likdoorns door een medisch pedicure of een pedicure met reuma aantekening te laten verzorgen en wondjes direct te laten behandelen door uw arts of podotherapeut. Ook is het belangrijk niet zomaar een standaard inlegzooltje te kopen. Dit kan juist averechts werken en klachten en reuma doen verergeren.
Heeft u voetklachten, blijf er dan niet mee doorlopen. Kaart het aan bij uw huisarts of reumatoloog zodat hij/zij u kan verwijzen naar een podotherapeut voor een onderzoek en advies over eventuele podotherapeutische hulpmiddelen. Weet wat u doet bij een reumatische voet!
Heeft u vragen of wilt een afspraak maken dan kunt u ons van maandag t/m vrijdag bellen op ons centrale nummer: 035 8871565.